Higijena usne šupljine kod pasa

Zubi kod pasa služe za hvatanje, žvakanje, drobljenje, obranu i napad. Kao i ljudi, psi također imaju mliječno i trajno zubalo. Štenci u pravilu imaju 28 mliječnih zuba. Prvi mliječni zubi rastu između 3. i 4. tjedna starosti, a zamjena za trajne počinje između 3. i 4. mjeseca. Anomalije poput brojnosti, nadgriza i predgriza su dokaz o poremećaju genetske konstitucije i predstavljaju predispoziciju za nastajanje plaka (ljepljivi sloj bakterija,ostataka hrane, proteinskih i mrtvih stanica kože koje omataju zube i desni).
Kad izrastu trajni zubi često se zaboravlja na njihovu higijenu sve do trenutka kad se osjeti neugodan zadah iz usta, kad pas prestane gristi hranu i samo ju guta ili odbija hranu zbog bolnosti u usnoj šupljini.

Ti simptomi dolaze od upale, oticanja i krvarenja zubnog mesa uzrokovanog velikim nagomilavanjem raznih bakterija na granici između desni i zuba gdje se stvara plak koji s vremenom kalcificira i prelazi u kamenac. Ukoliko se ne liječi, bolest napreduje i dolazi do parodontitisa (širenje upalnog procesa u dublje dijelove tkiva sa stvaranjem parodontnih džepova i gubitkom alveolarne kosti), desni se povlače, a ligamenti koji vežu zub uz čeljust s vremenom slabe. Postoji mogućnost nastanka granuloma (reaktivni čvorić koji se sastoji od upalnih stanica lokaliziran oko vrška zubnog korijena) koji često prijeđu u fistulu (patološka komunikacija pomoću kanala između šupljeg organa i površine tijela). Ukoliko se ne intervenira na vrijeme krajnji ishod je ispadanje zubi.

Količina zubnog plaka ovisi o otpornosti psa, pasmini, nasljednom faktoru, starosti, prehrani i samoj higijeni usne šupljine. Vlasnici mogu utjecati samo na zadnja dva čimbenika.
Prvenstveno je za zube važna prehrana . Vlasnici često svojim ljubimcima nude mekanu, kuhanu hranu ili im natapaju kekse u vodi jer su pretvrdi…
U prevenciji nastanka zubnog kamenca preporuka je uzimanje dehidrirane hrane uz povremeno dodavanje dentalne poslastice.
Ključnu ulogu igra higijena usne šupljine, odnosno pranje zubi. Većina vlasnika to zanemaruje, ali zamislite kako bi vama bilo da ne operete zube mjesecima već samo jednom godišnje odete na skidanje zubnog plaka?!

Bitno je da životinja stekne naviku pranja zubi. Što prije počnete vaš će ljubimac to lakše prihvatiti. Najbolje je dok je još štene. Za početak mu možete prstom ili gazom namočenom u vodu prolaziti po zubima i masirati desni, s vremenom ubacite zubnu pastu, pa zatim postepeno i četkicu za pse. Štenci će to u početku shvaćati kao igru, no kad im počnu rasti trajni zubi godit će im masaža, a kasnije će im to već biti navika. Poželjno bi bilo higijenu održavati pranjem zubiju minimalno jednom tjedno.
Ukoliko vam pas već ima zubni plak ultrazvučno skidanje je najbolje, ali ne i dugoročno rješenje. Nakon uklanjanja o vama ovisi da li će se i kad zubni plak ponovno pojaviti. Poslije UZV tretmana treba odmah nastaviti sa što češćim pranjem zubi kako bi se spriječio nastanak novog kamenca.

U kombinaciji s redovnim godišnjim pregledom zuba, navika zubne higijene kod kuće može dugoročno spriječiti bol i financijske troškove te olakšati vašem ljubimcu život.

Scroll to Top