Linjanje kod pasa

Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamjenjuje novom, koja postaje sjajnija.

U prirodi se životinje najčešće linjaju dva puta godišnje, te tako i psi koji se drže vani.

Linjanje je u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uvjetovano temperaturom okoliša i duljini

dnevnog svjetla, stoga ne čudi što se psi koji su držani u kućnim uvjetima linjaju tijekom cijele godine.

Normalno linjanje traje relativno kratko i omogućuje potpunu izmjenu dlake, nakon čega je dlaka glatka i sjajna.

Pojačano i produženo linjanje može biti posljedica hormonalnog poremećaja; pada imuniteta uslijed neke druge bolesti; nedostatka vitamina (najčešće biotina i vitamina A); nekvalitetne i nedostatne ishrane.

Također psi koji se drže u kući zbog grijanja u zimskim mjesecima te hlađenja u ljetnim, što često dovodi do prekomjerno suhog zraka u prostoriji koji kao takav dodatno stvara opterećenje na kožu i dlačni pokrivač, jače se i češće linjaju. Naime, u tom slučaju redovita je pojava krhkije,lomljive dlake koja zna poprimiti neuredan izgled, bez sjaja.

Neovisno o tome radi li se o periodu linjanja ili ne, psa je potrebno redovno (svakodnevno) četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati ljepša i sjajnija.

Održavanje dlake

Psi zahtjevaju redovito četkanje dlake, koje je od velike važnosti za njihovo zdravlje. Sa održavanjem dlake treba početi što prije, još dok je mlad.
Prije svega, četkanjem se otklanja već oslabljena dlaka koja, ako se ne odstrani može izazvati iritacije kože. Četkanje je i odličan način da se izvrši pregled životinje i ustanovi da li postoji problem sa ektoparazitima. Redovitim četkanjem se smanjuje i mogućnost petljanja dlake.

Učestalost četkanja ovisi o tipu i dužini dlake. Preporuka je da dugodlake pasmine treba četkati jednom dnevno, a kratkodlake jednom tjedno.

Uvijek treba započeti sa četkanjem najosjetljivih dijelova tijela, a završiti na manje osjetljivim dijelovima. Pokreti četkom uvijek trebaju biti u smjeru rasta dlake. Najbolje je četkati kratkim potezima da bi se izbjegao prevelik pritisak koji može izazvati iritaciju kože, posebno kod pasa sa osjetljivom kožom.

Osim redovitog četkanja linjanje se može umanjiti i redovitim kupanjem uz upotrebu regeneratora nakon šmpona koji će omogućiti lakše uklanjanje mrtve dlake te dodatno nahraniti zdravu, mladu dlaku i dati joj poseban sjaj.

Kako izgleda proces izlinjavanja kod nas u salonu:

Psa prvo prođemo četkom da izvućemo višak mrtve dlake i razdijelimo moguće čvorove, nakon toga se dlaka šamponira dva puta; prvi kako bi se maknula masnoća, drugi put kako bi se dubinski očistila dlaka. Zatim stavljamo kombinaciju od par regeneratora da vratimo masnoću koži i dlaci, nahranimo ju te olakšamo otpuštanje mrtve dlake. Masiramo cijelo tijelo psa. Prije ispiranja četkom uklonimo ostatak mrtve dlake te temeljito isperemo psa, nakon čega slijedi sušenje uz pomoć četkanja da se što bolje potakne cirkulacija kože. Nakon sušenja kratkodlake pse još jednom izmasiramo gumenom četkom, a dugodlake isčešljamo.

Koristimo šampone i regeneratore Iv San Bernard kozmetike koji svojom kombinacijom jačaju sami folikul dlake i hrane kožu i dlaku te se uz par uzastopnih tretmana linjanje drastično smanji.

Scroll to Top