Upala analnih vrećica kod pasa

Analne vrećice su parna uvrnuća kože smještena između unutarnjeg i vanjskog analnog otvora. Šupljina vrećice služi kao rezervoar sekreta karakterističnog mirisa koji se prilikom defekacije istiskuje i oblaže izmet životinje, te na taj način ona obilježava granice “svog” područja.

Uzroci upale nisu sasvim poznati, no smatra se da su predisponirajući faktori za njen nastanak loša ishrana koja uzrokuje kašastu i mekanu stolicu, manjak fizičke aktivnosti, perianalne hernije, colitis te pojačano lučenje sekreta u vrijeme parenja kad životinje imaju jaču potrebu za obilježavanjem teritorija. Izvodni kanali analnih otvora vrlo su uski i zavijeni pa najmanja oteklina u perianalnom području može dovesti do njihovog začepljenja.

Prekomjerna količina sekreta u vrećicama uz začepljene kanaliće dovodi do fermentacije sadržaja i upale. Raspadni produkti upalnog procesa resorbiraju se u krvotok, dospijevaju do periferne cirkulacije te uzrokuju izraziti svrbež kože Može doći do komplikacija uzročnicima gnojenja, te ukoliko se ne intervenira i do rupture analne vrećice.

Životinja se češe i grize, te si oštećuje kožu na tim mjestima gdje dolazi do otpadanja dlake, crvenila kože, pa čak i gnojnih ranica na koži.

Jedna od zabluda vlasnika pasa je da ukoliko psu jednom istisnemo analne vrećice, tada ćemo to morati raditi cijeli život. Naime, psi bi u pravilu trebali sami prazniti analne vrećice, no ukoliko iz bilo kojeg razloga koje smo prije naveli nisu to u mogućnosti, moramo im pomoći te tako spriječiti upalu i infekciju.

Jako je bitno da ih vlasnici ne prazne sami, jer se nestručnim pražnjenjem analnih vrećica također može izazvati upala.

U slučaju začepljenja dovoljno je jednokratan posjet veterinaru i manualno pražnjenje sadržaja te prelazak na adekvatnu prehranu nakon koje će stolica biti pravilno formirana.

Ako se radi o upali potrebno je vrećice isprati uz lokalnu primjenu antibiotika. Kod komplikacija je potrebno ispiranje vrećice i upotreba sistemskih antibiotika.

Za umirivanje svrbeža pomažu kupke sa specijaliziranim šamponima za pse sa dermatitisom, te lokalno tretiranje ranica antiseptikom.

Za prevenciju upala analnih vrećica potrebno je psa redovito izvoditi u šetnju i pravilnom prehranom regulirati konzistenciju izmeta. Hrana bogata vlaknima čini stolicu psa čvršćom i obilnijom te takva radi veći pritisak na analne vrećice.

Scroll to Top